Een waterbed slaapt comfortabel en geven een goede ondersteuning aan je lichaam. Doordat de druk op je lichaam gelijk wordt verdeeld door het water, heb je in een waterbed geen last van drukpunten. Daarnaast hebben waterbedden een lange levensduur, zijn waterbedden hygiënisch en altijd op de goede temperatuur.
Wat is een waterbed?
Een waterbed is een zak gemaakt van vinyl die gevuld is met water. Deze waterzak ligt in een bedombouw (hardside waterbed) of wordt in een matrashoes met schuimranden gedaan (softside waterbed). Om het watermatras zit een veiligheidsvoering die het matras beschermt en het water bij een eventueel lek opvangt. Door een verwarmingselement met regelbare thermostaat die onder het matras zit, kan het water verwarmd worden en op temperatuur blijven. Het verwarmingselement, ook wel verwarmingsmat genoemd, wordt onder het matras geplaatst en is aangesloten op de thermostaat die aan de buitenkant van het bed zit. Door de verwarmingsmat wordt de warmte gelijkmatig over het waterbed verdeeld. Ten slotte zit er nog een speciale onderdeken, dit wordt een tijk genoemd, om het matras heen. Deze tijk vangt het transpiratievocht op en isoleert de warmte van het waterbed. Deze tijk is gemakkelijk te wassen of vervangen. Waterbedden zijn er in verschillende afmetingen en uitvoeringen. Vaak zie je aan de buitenkant niet dat het om een waterbed gaat. Het water in een waterbed maakt geen geluid. Als de waterzak goed gevuld en ontlucht is.
Hardside of softside waterbed
Bij een softside waterbed is er geen bedombouw of ledikant nodig waarin het watermatras ligt, het bed is dan al een geheel op zich. Het matras wordt door een schuimrand aan de zijkanten ondersteund en kan daardoor op zichzelf staan of kan worden ingebouwd in een bestaande bedombouw. Bij een hardside waterbed wordt het matras aan de zijkanten ondersteund door een bedombouw. Er zijn een bodemplaat en sokkel nodig waar de bedombouw op geplaatst wordt. Speciale gewichtsverdelers onder deze bodemplaat zorgen ervoor dat het gewicht van het bed gelijkwaardig over de vloer verdeeld wordt. Tussen het matras en de bedombouw zit een veiligheidsvoering die de waterzak beschermt en het water bij een eventueel lek opvangt.
Kosten van de thermostaat
Een waterbed is in het gebruik wat duurder dan andere slaapsystemen, doordat het stroom verbruikt. Een waterbed verbruikt ongeveer 1 Kw/h per dag door de thermostaat die het water verwarmt en op temperatuur houdt. Ook in de zomer moet het waterbed namelijk verwarmd worden omdat de kamertemperatuur vaak niet voldoende om het water op te warmen. Gemiddeld kost dit €40,- tot €60,- per jaar aan energie, afhankelijk van hoe goed het huis is geïsoleerd. Een voordeel is wel dat het bed verwarmd is, en in de winter de verwarming in de slaapkamer vaak wat lager gezet kan worden.
Golven op een waterbed: stabilisatie
Als iemand beweegt op een waterbed, zal het bed een beetje gaan golven. Dit duurt een aantal seconden, doorgaans 4 tot 8 seconden, en veel mensen ervaren dit golven of nabewegen als rustgevend. Het wordt vergeleken het met het dobberen op een luchtbed in een zwembad. Mensen die het fijn vinden als een waterbed golft zitten met een waterbed dus goed. Wanneer je het bed minder wilt laten nabewegen, kun je kiezen voor een waterbed met stabilisatie. De stabilisatie zorgt ervoor dat het waterbed minder golft wanneer iemand zich omdraait in bed of in bed stapt. Het nabewegen van het waterbed kan hiermee verminderd worden tot nog maar 1 seconden of zelfs 0 seconden, wat inhoudt dat het bed niet golft. De stabilisatie wordt aangegeven met een aantal procenten. Hoe groter het aantal procent, hoe beter het bed gestabiliseerd wordt.
De stabilisatie van een waterbed is niet van invloed op hoeveel ondersteuning het bed geeft, dus hoeveel het bed inzakt. Dit wordt namelijk door middel van de hoeveelheid water in de waterzak bepaald. Een waterbed wordt harder door de waterzak met meer water te vullen en wordt zachter door er minder water in te doen. De hoeveelheid water in het bed is niet van invloed op de stabilisatie, dus op hoeveel het bed beweegt. Wanneer er dus wordt gekozen voor een bed met een hoge stabilisatie waardoor het bed niet meer nabeweegt, voel je nog steeds dat je op een waterbed ligt. De hardheid van het waterbed, hoeveel je in het bed wegzakt, wordt namelijk door de hoeveelheid water in het bed bepaald.
Stabilisatie met fibermatten
Bij een floating stabilisatiesysteem drijven er fibermatten in het water. Deze fibermatten worden tijdens het vullen van het waterbed volgezogen met water, en dempen het bewegen van de waterzak. Hoe meer van deze matten in het water drijven, hoe stabieler je op het bed ligt en hoe minder je nabeweegt. De fibermatten dempen dus de deining van het water in het hele waterbed. De matten zitten overal in het watermatras verwerkt, zodat de deining van het water overal gelijkwaardig wordt gedempt. Door middel van stevige nylondraden zitten de fibermatten aan de bodem van het waterbed vast. Deze draden gaan door de fibermatten heen. Door deze draden blijft het stabilisatiesysteem goed zitten.
Lendensteun
Naast een stabilisatie kun je ook kiezen voor een lendensteun in een waterbed. Dit kan bij waterbedden met een hoge stabilisatie. Een lendensteun zit in het midden van het matras en geeft extra ondersteuning aan de heupen. Omdat de heupen het zwaarste gedeelte van het lichaam zijn, hebben veel mensen er baat bij als deze extra worden ondersteund. Door de lendensteun zakken de heupen minder ver weg in het waterbed, wat zorgt voor een stabielere slaaphouding en minder kans op rug- en nekklachten. Vooral wat zwaardere mensen of mensen met klachten aan hun rug, nek of schouders hebben hier baat bij.
Duo-systeem
Bij een tweepersoonswaterbed kan er gekozen worden voor een duo-systeem. Er zijn dan twee losse watermatrassen die samen een bed vormen. Het voordeel hiervan is dat er bij de twee matrassen voor verschillende stabilistatiesystemeen gekozen kan worden. Daarnaast kunnen de matrassen los van elkaar worden verwarmd en op temperatuur worden gehouden. Ook voelt de een het niet als de ander beweegt of in of uit bed stapt. Er is geen middennaad voelbaar waardoor het als één matras voelt. Een duo-systeem is vooral fijn wanneer het lichaamsgewicht van de twee personen die in het bed slapen meer dan 20 kg van elkaar verschilt.
Lekken
Een waterbed kan niet zomaar lek gaan. Door goede lasnaden en verstevigde hoeken is de waterzak erg duurzaam. Ook beschermt de dikke tijk het matras voor eventuele scherpe voorwerpen in het bed. Alleen wanneer er met een scherp voorwerp met opzet in het bed wordt gestoken, kan het bed lek gaan. Het water zal dan druppelsgewijs uit het bed druppelen. Dit wordt dan in de veiligheidsvoering van het bed opgevangen. Het water zal er niet in één keer uit stromen, omdat het water geen druk uitoefent op het matras. Mocht er toch een klein lek in het waterbed zitten, is dit gemakkelijk zelf te repareren. Hiervoor hoeft het matras niet geleegd te worden.
Gewicht van een waterbed
Een waterbed gevuld met water weegt al snel tussen de 500 en 1000 kilogram. Door speciale kruizen onder het bed wordt het gewicht van het bed gelijkwaardig over de vloer verdeeld. Daardoor is een waterbed in de meeste gevallen niet te zwaar voor de vloer. Door het zware gewicht van een waterbed, is deze niet gemakkelijk te verplaatsen. Om het bed te verschuiven of te verplaatsen moet eerst het water uit het bed gepompt worden.
Waterbed onderhouden
Het is belangrijk om het waterbed goed te onderhouden, omdat er anders algen en bacteriën in het water kunnen broeien. Dit is niet goed voor de zak waar het water in zit. Dit kan voorkomen worden door ongeveer één keer per jaar een speciale conditioner in het water te doen. Het water uit het waterbed hoeft dan niet ververst te worden. Alleen wanneer je gaat verhuizen zal dit gebeuren, omdat dan het bed leeg wordt gepompt om het te kunnen verplaatsen. Naast het water moet ook het matras goed onderhouden worden. Het vinyl van het matras moet aan de buitenkant ongeveer om de maand worden schoongemaakt, zodat transpiratievocht de waterzak niet kan aantasten. Ten slotte moet de tijk gewassen of gereinigd worden. Hoe vaak dat moet gebeuren is afhankelijk van de wasvoorschiften van de tijk.
Levensduur van een waterbed
Een waterbed gaat doorgaans iets langer mee dan een ander matras of slaapsysteem, namelijk zo’n 10 tot 15 jaar, mits het matras goed onderhouden wordt. De kwaliteit van het matras is ook van invloed op de levensduur. Denk hierbij aan de kwaliteit van het vinyl waar de waterzak van gemaakt wordt, de lastechniek en de manier van stabilisatie. Fibermatten zijn van betere kwaliteit dan hydraulische stabilisatie, doordat bij de fibermatten geen extra aanhechtingspunten nodig zijn en bij cylinder- en kamer-stabilisatie wel. Bij de laatste twee is er namelijk een aanhechtingspunt aan de waterzak, wat een zwak punt kan zijn.
Kenmerken van een waterbed
Een waterbed ligt comfortabel. Doordat het lichaam in het water wegzakt, wordt de druk op het lichaam gelijk over het waterbed verdeeld. Je drijft dus op het water. Het lichaam wordt hierdoor goed ondersteund wat voor een goede nachtrust zorgt. Bij een ander soort matras zijn er drukpunten, waar zwaardere lichaamsdelen zoals heupen en schouders verder in het matras wegzakken. Doordat de bloedsomloop hierdoor een beetje afgekneld raakt, draai je in je slaap om dit te voorkomen. Bij een waterbed zijn er geen drukpunten, omdat de druk op het lichaam gelijk wordt verdeeld. Hierdoor hoef je minder te keren in je slaap, waardoor je uitgerust wakker wordt. Een waterbed is hygiënisch, mits je het goed onderhoudt. Het matras is gemaakt van vinyl wat geen water en lucht doorlaat. Transpiratievocht wordt dus niet, zoals bij andere matrassen wel het geval is, opgenomen door het matras. Een speciale onderdeken, dit wordt een tijk genoemd, die over het matras gaat, vangt het transpiratievocht op. Deze tijk kan je zelf wassen. Het wordt aangeraden om om de maand het vinyl van de waterzak schoon te maken en elk jaar een speciale reiniger in het water te doen om het water schoon te houden. Daarnaast heeft een waterbed een lange levensduur en is het bed altijd op de goede temperatuur, door het verwarmingselement en de instelbare thermostaat.
dvv verzekeringen
kbc verzekeringen
axa verzekeringen
p&v verzekeringen
dkv verzekeringen
yuzzu verzekeringen
cm verzekeringen
touring verzekeringen
ag verzekeringen
belfius verzekeringen
ic verzekeringen
vivium verzekeringen
callant verzekeringen
partners verzekeringen
van breda verzekeringen
axa verzekeringen contact
argenta verzekeringen
fidea verzekeringen
ing verzekeringen
marsh verzekeringen