Info over slaapkamers

Informeren en inspireren

Schuimmatrassen, pocketvering matrassen, bonell binnenveringsmatrassen, latexmatrassen, de materiaalkeuze is enorm op het gebied van matrassen. De verschillende soorten schuim geven vaak een goede ondersteuning, maar pocketvering matrassen ventileren goed. Latexmatrassen hebben een lange levensduur, maar bonell binnenveringsmatrassen reguleren vocht weer goed. Lees hier over de verschillende eigenschappen van elk type matras.

Schuimmatras

Matrassen gemaakt van schuim kunnen uit één stuk schuim bestaan, maar ook uit meerdere stukken verschillende soorten en lagen schuim. De kwaliteit van het matras is afhankelijk van het soort schuim en de dichtheid van het schuim waarvan het matras is gemaakt. Zelfs schuimblokken die uit één blok schuim worden gesneden kunnen onderling verschillen qua kwaliteit en dichtheid. Vaak zijn de kwaliteitsverschillen van een matras dat is gemaakt van meerdere lagen schuim minder groot. Een matras dat is gemaakt met geperst of gevormd schuim is een stukje duurder, maar het schuim heeft dan wel een constante dichtheid. Een schuimmatras past zich aan aan de vorm van het lichaam. Het is belangrijk om het matras goed te laten luchten door na het slapen de dekens open te slaan en de slaapkamer goed te ventileren. Het schuim wordt namelijk slechter van kwaliteit als het matras in een warme en vochtige omgeving staat. Matrassen gemaakt van schuim zijn geschikt voor alle bedbodems, ook boxsprings en elektrisch verstelbare boxsprings.

Polyetherschuim (PE-schuim)

Polyetherschuim of PE-schuim is de goedkoopste soort van alle schuimsoorten. Matrassen die zijn gemaakt van PE-schuim geven over het algemeen een goede ondersteuning aan het lichaam. Het schuim is niet heel veerkrachtig en past zich minder goed dan andere schuimsoorten aan aan het lichaam. De ventilatie van PE-schuim is niet heel goed.

Koudschuim

Koudschuim, wat ook high resilience-schuim genoemd wordt, wordt van polyurethaan gemaakt en is niet visco-elastisch. Het matras voelt daardoor wat stugger aan dan een traagschuimmatras. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor de veerkracht van het schuim groot is. Tevens is de ventilatie hierdoor goed en voelt het matras koel aan. Voor mensen die veel zweten of het snel warm hebben is een matras van koudschuim ideaal. Koudschuim is een schuimsoort waarbij het minst snel een kuil in het matras ontstaat.

Kenmerken polyetherschuim matras

Biedt goede ondersteuning.
Niet heel veerkrachtig.
Ventileert niet goed.
Geschikt voor elektrisch verstelbare bodem.
Geschikt voor alle bedbodems.

Kenmerken koudschuim matras

Grote veerkracht.
Ventileert goed.
Matras voelt koel aan.
Geschikt voor elektrisch verstelbare bodem.
Geschikt voor alle bedbodems.

Traagschuim

Traagschuim, memory foam, geheugenschuim of visco-elastisch schuim is de meest bekende schuimsoort. Een matras dat is gemaakt van traagschuim kenmerkt zich doordat het de vorm van het lichaam aanhoudt. Bij traagschuim heeft elk schuimbelletje een dun vliesje om zich heen zitten. Wanneer je de schuimbellen in elkaar hebt gedrukt, bijvoorbeeld door er op te gaan liggen, duurt het door dit vliesje langer voordat de lucht weer in de belletjes zit. Hoe kleiner de belletjes of hoe dikker het vliesje, des te langer het duurt voordat het schuim weer zijn originele vorm heeft. Doordat het reageert op lichaamswarmte houdt het traagschuim dus een tijdje de vorm waarin het is gedrukt aan, zoals de vorm van het lichaam. Het traagschuimmatras past zich daardoor aan aan de contouren van het lichaam. Hierdoor zijn er geen drukpunten voelbaar, wat vaak als comfortabel wordt ervaren. Dit ondersteunt het lichaam echter niet zo goed. De ventilatie van een traagschuimmatras is door het vliesje om de schuimbelletjes niet zo goed. Doordat het matras reageert op temperatuur en vervormt bij warmte, is het matras hard in een koude ruimte. Wanneer je er dan op gaat liggen moet het matras eerst opwarmen voordat het zich naar jouw lichaam vervormt. Totdat het matras dus genoeg is opgewarmt ligt het hard en oncomfortabel.

Kenmerken traagschuim matras

Houdt de vorm van het lichaam aan.
Geen drukpunten voelbaar.
Niet zo’n goede ondersteuning van het lichaam.
Ventileert niet goed.
Het matras is hard in een koude ruimte.
Geschikt voor elektrisch verstelbare bodem.
Geschikt voor alle bedbodems.

Pocketvering matras

In het matras zitten metalen springveren, waarbij elke veer in een zakje katoen zit. Deze zakjes zitten aan elkaar, maar de spiraalvormige veren kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Ze zijn afgewerkt met schuimrubber. Doordat alle veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen, geven ze een goede tegendruk. Dit is extra comfortabel. De tegendruk van het matras is afhankelijk van het aantal omwentelingen, de dikte, de diameter en de hoogte van de veren. De dikte van de veer bepaalt hoe stug de veer is. Op verschillende plaatsen in het matras kunnen verschillende veren geplaatst worden, zodat het verschillende delen van het lichaam goed ondersteund. Er kan zo gezorgd worden voor meer ondersteuning bij de heupen bijvoorbeeld.

Het matras heeft een schuimrubberen afdeklaag om de veren heen zitten die de veren bij elkaar houdt. Tevens maakt deze afdeklaag het matras comfortabel. Vaak zit deze afdeklaag aan beide kanten van het matras, waardoor je het matras kan omdraaien om op de andere kant te slapen. Door de rand aan de zijkant van het matras verlies je ruimte waardoor het eigenlijke matras kleiner uitvalt.

Op de veren, onder de afdeklaag, zit een drukverdeler. Deze zorgt ervoor dat de druk op het matras en op de veren gelijk verdeeld wordt, en dat de veren niet door de afdeklaag heen drukken. Een topmatras is ook aan te bevelen bij een matras met pocketvering, om de druk op het matras goed te verdelen.

Een matras met pocketvering heeft een goede ventilatie door de open structuur. Door de lucht tussen de veren in het matras is er een goede luchtcirculatie waardoor het matras koeler aanvoelt dan andere matrassen. Echter, ook de afdeklaag moet dan goed ventilerend zijn. Een pocketveren matras is niet zo hygiënisch door de lucht tussen de veren. Hier kan stof goed ophopen en kunnen schimmels lekker broeien.

Matrassen met een pocketvering zijn geschikt voor boxsprings die elektrisch verstelbaar zijn. Ze zijn het beste op een boxspring-bodem omdat het matras dan een goede tegendruk krijgt. Op een lattenbodem krijgt het matras alleen tegendruk op de plekken waar een lat zit, waardoor het matras niet goed tot zijn recht komt op een lattenbodem. Ook kunnen de pocketveren door de lattenbodem heen zakken. Een schotelbodem is wel geschikt voor een pocketvering matras, omdat een schotelbodem door de vele schotels die veren een goede tegendruk aan het matras geeft.

Kenmerken pocketvering matras

Bepaalde delen van het lichaam kunnen extra ondersteund worden.
Aan de zijkant zit een rand waardoor je ruimte verliest.
Ventileert goed.
Voelt koel aan.
Niet zo hygiënisch.
Geschikt voor elektrisch verstelbare bodem.
Zijn het beste voor boxsprings.

Bonell binnenveringsmatras

In een bonell binnenveringsmatras zitten veren die met elkaar zijn verbonden door een staaldraad. Hoe dikker deze draad is, hoe stugger het matras aanvoelt. De veren zijn niet onderverdeeld in afzonderlijke zones waardoor een bonell binnenveringsmatras vaak stug aanvoelt. Dit kan met een drukverdeler en toplaag enigszins opgelost worden. Het comfort van het matras wordt hiermee vergroot. De laag veren wordt vaak afgewerkt met een laag schuim. De bonell binnenveringsmatrassen voelen koel door de lucht die in het matras tussen de veren zit. Hierdoor is er ook een goede ventilatie en vochtregulatie. Het matras is door deze lucht niet heel hygiënisch: stof kan er goed ophopen en schimmels kunnen er lekker broeien. Hoe vaak de veren zijn omgewenteld en van wat voor materiaal de matras is gemaakt, is is van grote invloed op hoe lang het matras meegaat en hoe comfortabel het ligt. Een bonell binnenveringsmatras is niet geschikt voor een (elektrisch) verstelbare bedbodem, maar wel voor een lattenbodem (mits voldoende latten), spiraalbodem, schotelbodem en vlakke boxspring.

Latex matras

In latexmatrassen zit, zoals de naam al aangeeft, latex, wat ook wel schuimrubber wordt genoemd. De matras kan gemaakt worden van natuurrubber en synthetische latex, maar vaak is het een combinatie van die twee. De kwaliteit van het matras is afhankelijk van hoeveel natuurrubber en synthetische latex er is gebruikt. Natuurrubber heeft een betere kwaliteit dan synthetische latex. Een latexmatras is soepel en comfortabel, en past zich goed aan aan het lichaam. Tevens heeft een latexmatras een lange levensduur en ontstaat er niet snel een kuil in het matras. De ventilatie en vochtregulatie zijn bij een latexmatras niet heel goed. Ook voelt een latexmatras warmer aan door de minder goede ventilatie. Het wordt aangeraden om een bed met een latexmatras goed te laten luchten na het slapen door het dekbed of de dekens open te slaan en de kamer te ventileren. Een latexmatras is geschikt voor alle bedbodems, onder andere voor elektrisch verstelbare boxsprings.

Kenmerken bonell binnenveringsmatras

Voelt vaak stug aan.
Voelt koel aan.
Ventileert goed.
Goede vochtregulatie.
Niet zo hygiënisch.
Geschikt voor lattenbodem, spiraalbodem, schotelbodem en vlakke boxspring.
Niet geschikt voor elektrisch verstelbare bodem.

Kenmerken latex matras

Kwaliteit is afhankelijk van hoeveelheid natuurrubber en synthetische latex.
Soepel.
Past zich goed aan aan het lichaam.
Lange levensduur.
Ventilatie en vochtregulatie zijn niet heel goed.
Voelt warm aan.
Geschikt voor elektrisch verstelbare bedbodems.
Geschikt voor alle bedbodems.