Info over slaapkamers

Informeren en inspireren

Boxspring

Een boxspring is een bedcombinatie met dubbele vering: een verende bedbodem en matras. Het is door deze dubbele vering een comfortabel bed of slaapsysteem, wat goed ventileert. Boxsprings worden in veel verschillende afmetingen en hoogtes gemaakt en kunnen vaak met diverse hoofd- en voeteneindes aan jouw smaak of stijl aangepast worden. De bedbodem is met stof bekleed en verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren stoffen. Een boxspring wordt vaak als comfortabel ervaren doordat je ligt op een matras met binnenvering en een bedbodem met vering.

Met een boxspring wordt vaak een bed bedoeld, hoewel een boxspring eigenlijk alleen de bedbodem is. Het bed wordt daarom een boxspringcombinatie genoemd, alhoewel de meeste mensen het een boxspring noemen. Een boxspringcombinatie bestaat uit de boxspring-bodem, deze staat op poten, een matras en een topmatras, al is dat optioneel. Een topmatras zorgt wel voor een langere levensduur van je boxspring. Daarnaast maakt een topmatras je boxspring nog comfortabeler en geeft het extra ondersteuning doordat het gemaakt is van latex of schuim, zoals traagschuim of koudschuim. Het topmatras zorgt er tevens voor dat je er niets van merkt als eronder twee eenpersoonsmatrassen liggen. Door het topmatras voelt dit toch als een tweepersoonsmatras, en heb je geen last van een naad ertussen. Tevens is een topmatras gemakkelijker te luchten dan een matras, wat de levensduur van je boxspring en matras weer verlengt.

Een boxspring-bodem, of boxspring-onderstel, is een bak die gemaakt is van hout of metaal. In de bak zit een bedframe en speciale veren, dat kunnen pocketveren of bonellveren zijn. Hierop wordt een matras geplaatst, en daarop eventueel een topmatras. Ten slotte kan er nog een hoofd- en voeteneinde aan de boxspring zitten, maar dit is optioneel. Een boxspringbodem gaat doorgaans 16 tot 20 jaar mee. Het matras is na 8 tot 10 jaar aan vervanging toe.
Doordat de veren meebewegen door naar boven en naar beneden te bewegen, geeft een boxspring-bodem goede ondersteuning. Om de boxspring er mooi uit te laten zien, wordt de buitenkant van de bak van de boxspring-bodem bekleed met stof.
Door de grote bedbodem en het daarop liggende matras is de boxspring groot en aanwezig in je slaapkamer. De boxspring is dan ook een echte eye-catcher en het middelpunt van je slaapkamer. Door de stoffen bekleding heeft de boxspring een luxe uitstraling.

Bonellveren

Bij boxsprings met bonellvering zitten alle veren aan elkaar vast, waardoor de veren elkaar beïnvloeden en met elkaar meebewegen. De veren zijn groot en zandlopervormig, wat inhoudt dat de veren in het midden smaller zijn dan aan de boven- en onderkant. Een matras met bonellveren is daardoor erg veerkrachtig. Hoe zwaarder het gewicht is wat er op rust, hoe meer weerstand de veren bieden. Matrassen met bonellveren zijn comfortabel tijdens het slapen en tevens duurzaam. Een boxspring met bonellveren kan elektrisch verstelbaar zijn.

Pocketveren

Een boxspring met pocketveren is wat stijver en minder veerkrachtiger dan een boxspring met bonellveren. De veren zitten allemaal los van elkaar in synthetische zakjes waardoor de veren los van elkaar bewegen. Deze veren ondersteunen beter dan een boxspring met bonellvering. Doordat de pocketvering minder meebeweegt dan bonellvering, kun je je gemakkelijker omdraaien in een boxspring met pocketvering en geeft de vering een goede drukverdeling. Doordat de veren los van elkaar zitten, kunnen op verschillende plaatsen van het bed verschillende veren geplaatst worden. Zo is er een goede ondersteuning voor afzonderlijke delen van het lichaam, zoals schouders, rug en heupen. Een boxspring met pocketveren ondersteunt daarom beter dan een boxspring met bonellveren, maar is daardoor wel duurder. Een boxspring met pocketvering kan elektrisch verstelbaar zijn.

Boxspringmatrassen

Op een boxspring-bodem kunnen alle soorten matrassen worden gelegd. Een pocketveringmatras wordt vaak aanbevolen, doordat de ventilatie van het bed dan optimaal is. De bodem van een boxspring ventileert goed door de open constructie met veren, en een pocketveringmatras ventileert ook goed door de veren die erin zitten. Latex matrassen of schuimmatrassen ventileren minder goed, maar hebben weer andere fijne eigenschappen. Lees op de pagina matrassen uitgebreide informatie over de verschillende soorten matrassen die er zijn.

Kenmerken van een boxspring

De bedbodem van een boxspring is door de veren hoger dan bijvoorbeeld een lattenbodem, waardoor je in een boxspring hoger ligt dan in een ander bed. Mensen die moeite hebben met in en uit bed stappen, hebben hier baat bij. Daarnaast wordt een boxspring gemaakt in verschillende afmetingen, stijlen, kleuren en stoffen. Ook de keuze voor de poten van het bed is vaak groot. Daarnaast kan je er bij een boxspring voor kiezen of hij wel of niet elektrisch verstelbaar moet zijn. Een kenmerk van de boxspring is dat deze goed ventileert door de open structuur van veren waartussen de lucht goed circuleert. Daarnaast geeft de boxspring goede ondersteuning aan het lichaam door de vering in de bodem en het matras, en het topmatras. Een voordeel is dat vrijwel elke soort matras op de bedbodem van een boxspring geplaatst kan worden. Daardoor is een boxspring voor veel mensen geschikt De levensduur van dit matras wordt verlengd door de boxspringbodem die het matras tegendruk geeft. Hierdoor slijt het matras minder snel. Ook een topmatras kan er voor zorgen dat het matras langer meegaat. Wanneer je kiest voor een pocketveren moet je deze vaak keren om te voorkomen dat er een kuil ontstaat in het matras. Ook is dit matras niet heel erg hygiënisch. Door het lucht tussen de veren ontstaan veel plekken waar stof zich kan ophopen en schimmels kunnen broeien. Een topmatras verbetert de hygiëne van het matras wel. Een topmatras kan je daarnaast gemakkelijker laten luchten. Ook de buitenkant van een boxspring, die is bekleed met stof, is niet zo hygiënisch doordat het moeilijker gereinigd kan worden dan een andere soort buitenkant. Hier zou gekozen kunnen worden voor een afwerking met nepleer, wat gemakkelijker schoon te houden is. Tevens is er bij een boxspring sprake van ruimteverlies doordat er om de vering heen een afwerklaag zit die de veren bij elkaar houdt. Door die veren zit er ook ijzer in het bed wat bij sommige mensen tot een verminderde nachtrust of kramp kan zorgen.

  • Hogere instap dan bij een ander soort bed.
  • Verkrijgbaar in diverse afmetingen, stijlen, kleuren, stoffen met diverse poten.
  • Goede ventilatie.
  • Wel of niet elektrisch verstelbaar.
  • Geeft goede ondersteuning.
  • Kan met elk soort matras gecombineerd worden.
  • Op de lange duur niet hygiënisch.
  • Ijzer in het bed kan nadelige gevolgen hebben.