Info over slaapkamers

Informeren en inspireren

Een goede bedbodem is belangrijk voor het slaapcomfort en een goede nachtrust. Een bedbodem biedt ondersteuning aan het lichaam en zorgt ervoor dat het matras goed zijn werk kan doen. Je kan onder andere kiezen voor een lattenbodem, schotelbodem of spiraalbodem.

Een goede bedbodem is belangrijk

De combinatie van een bedbodem en matras bepalen het uiteindelijke comfort van jouw bed of slaapsysteem. Een bedbodem geeft ondersteuning en zorgt er tegelijkertijd voor dat het matras goed tot zijn recht komt. Met bedbodems kan je de demping van het matras en de hoogte van het bed bepalen. Een bedbodem en het matras zorgen samen dus voor de ondersteuning van het lichaam en de ventilatie van het bed. Daarnaast zorgt een goede bedbodem ervoor dat het matras langer goed blijft. Een bedbodem heeft vaak een lange levensduur, langer dan een matras. Gemiddeld kan een bedbodem ongeveer 20 jaar meegaan.

Elektrisch verstelbare bodem

Sommige soorten bedbodems kunnen elektrisch verstelbaar zijn. Bij elektrisch verstelbare bedbodems kan je het hoofdeinde en voeteneinde van je bed elektrisch verstellen. Vaak is dit met behulp van een afstandsbediening. Je kan dan rechtop zitten in bed of met de benen omhoog liggen. Er zijn ook handverstelbare bedbodems waarmee je handmatig het hoofdeinde of voeteneinde van het bed kan verstellen. Lattenbodems en schotelbodems kunnen elektrisch verstelbaar zijn.

 

Lattenbodem

Een lattenbodem is een veelvoorkomende bedbodem, en is leverbaar in verschillende afmetingen en soorten. Een lattenbodem is een houten frame met daarop of daarin houten latten. Wanneer je op een lattenbodem gaat liggen buigen de latten die door de opwaartse druk ondersteuning bieden aan het lichaam. Het aantal latten van de lattenbodem is van invloed op hoeveel gewicht de bodem kan dragen en hoe comfortabel het ligt. Vaak zijn 28 latten voldoende, en wordt er gekozen voor 42 latten als de bodem een zwaarder gewicht moet dragen. Voor extra ondersteuning kan je kiezen voor gebogen latten, die door de opwaartse druk het lichaam meer ondersteuning bieden dan platte latten. Ook kan een lattenbodem in het midden extra versterkt worden door instelbare latten. Een lattenbodem van een goede kwaliteit heeft 28 latten of meer, en heeft latten die goed zijn bevestigd aan het frame. Een lattenbodem kan dan lang mee gaan. Lattenbodems kunnen elektrisch verstelbaar zijn en kunnen met vrijwel elk type matras gecombineerd worden.

Kenmerken lattenbodems

Gebogen latten ondersteunen het lichaam door opwaartse druk.
Lange levensduur.
Kunnen met veel types matrassen gecombineerd worden.
Kunnen elektrisch verstelbaar zijn.

Schotelbodem

Een schotelbodem is een frame met daarop kunststof schotels. Deze schotels kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Een schotelbodem geeft daardoor een goede ondersteuning aan het lichaam. Omdat alle schotels veren geeft een schotelbodem een betere ondersteuning aan het lichaam dan een lattenbodem, waar vooral het middenstuk van de bodem goed meeveert. Ook kan bij alle schotels afzonderlijk van elkaar de mate van meeveren worden ingesteld. De schotelbodem kan daardoor aan jouw wensen over de hardheid ervan worden aangepast, en afzonderlijke lichaamsdelen zoals schouders of heupen kunnen extra ondersteuning krijgen. Je lichaamsgewicht wordt op deze manier goed over de bodem verdeeld. Daarnaast ondersteunt de schotelbodem het matras goed, doordat de schotels een groot oppervlakte van het matras aanraken. Dit zorgt er ook voor dat het lichaam gelijkmatig wordt ondersteund. Door de openingen die in en tussen de schotels zitten kan de lucht goed circuleren. De ventilatie en vochtregulatie zijn bij een schotelbodem daardoor erg goed. Een schotelbodem kan elektrisch verstelbaar zijn. De levensduur van een schotelbodem is gemiddeld zo’n 15 jaar als de schotels van een goede kwaliteit kunststof gemaakt zijn. Schotelbodems zijn voornamelijk erg geschikt voor schuimmatrassen, maar kunnen ook gecombineerd worden met pocketvering matrassen.

Kenmerken schotelbodems

Schotels ondersteunen het lichaam.
Schotels bewegen onafhankelijk van elkaar.
Goede ventilatie en vochtregulatie.
Geschikt voor schuimmatrassen en pocketvering matrassen.
Kunnen elektrisch verstelbaar zijn.
Spiraalbodem

Bij spiraalbodems worden draden in de breedte gespannen in een frame. Hierdoor ontstaat een bodem van spiralen die het lichaam goed ondersteunt. Doordat het spiraal heel veel drukpunten heeft (vaak wel meer dan 10.000) wordt het lichaam op alle plaatsen goed ondersteund door de spiraalbodem. Waar je wel op moet letten is dat het spiraal vast zit aan een frame, waardoor de eigenlijke bodem kleiner uitvalt. Als je kiest voor twee losse spiraalbodems in een tweepersoons bed, komt er in het midden een naad door de twee randen van de metalen frames. Dit ligt niet comfortabel en is niet goed voor het matras. Er wordt daarom aangeraden bij een tweepersoonsbed niet voor twee aparte spiraalbodems te kiezen. Spiraalbodems zorgen voor een goede ventilatie doordat de lucht tussen het spiraal kan circuleren. Dit zorgt ervoor dat het matras dat op een spiraalbodem ligt langer meegaat. Een spiraalbodem heeft een lange levensduur: het gaat ongeveer 20 jaar mee. Op een spiraalbodem kunnen verschillende soorten matrassen gelegd worden. Een pocketvering matras of schuimmatras werken het beste met een spiraalbodem.

Kenmerken spiraalbodems

Gespannen draden ondersteunen het lichaam.
Goede ventilatie.
Lange levensduur.
Geschikt voor met name schuimmatrassen en pocketvering matrassen.
Boxsprings

Een boxspring is een combinatie van een verende bedbodem en matras. Het is een comformtabel bed of slaapsysteem, wat goed meeveert en ventileert. Boxsprings worden in veel verschillende afmetingen en hoogtes gemaakt en kunnen vaak met diverse hoofd- en voeteneindes aan jouw smaak of stijl aangepast worden. De bedbodem is met stof bekleed en verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren stoffen. Een boxspring wordt vaak als comfortabel ervaren doordat je ligt op een matras met binnenvering en een bedbodem met vering. Lees meer informatie op onze speciale pagina over de boxspring.

Tags:

Tuin – Tuintafel – tuinstoel – tuinbank – hout – houten bank – houten stoel – houten tafel – Tuintafel kopen – Tuintafel kopen – tuinstoel kopen – tuinbank kopen – hout kopen – houten bank kopen – houten stoel kopen – houten tafel kopen – Tuin –  Tuintafel – tuinstoel – tuinbank – hout – houten bank – houten stoel – houten tafel – Tuintafel kopen – Tuintafel kopen – tuinstoel kopen
tuinbank kopen – hout kopen – houten bank kopen – houten stoel kopen – houten tafel kopen – Tuin – Tuintafel – tuinstoel – tuinbank – hout – houten bank – houten stoel – houten tafel – Tuintafel kopen – Tuintafel kopen – tuinstoel kopen – tuinbank kopen – hout kopen – houten bank kopen – houten stoel kopen – houten tafel kopen – Tuin